Monique Dhooge

Rituele Levensbegeleiding

Advent, verwachting, op weg naar Kerst, op weg naar het licht

Eerste zondag Advent 2022

27 november, eerste zondag van Advent. Vol verwachting op weg.
Vier zondagen voor Kerst. Iedere zondag wordt een kaars aangestoken. De laatste zondag voor Kerst branden er vier kaarsen. Dit is op 18 december. Laatste zondag van Advent.

Op weg naar het licht. Naar hoop.
In deze  moeilijke tijd lijkt hoop verder weg dan ooit. Mij helpt het iedere week kaarsen aan te steken. Een ritueel. Het geeft richting. Richting het licht.  De dagen zijn korter. Veel donker. In deze tijd van chaos, donkerte geeft het mij rust iedere dag stil te staan door een kaars aan te steken. Later in deze maand meer kaarsjes aan te steken. Zo zie je dat het steeds lichter wordt.

Midwinter. Op 21 december wordt midwinter gevierd. Het is oorspronkelijk een Keltisch en Germaans feest. Midwinter wordt ook Yule genoemd in Scandinavische landen. Ook daar wordt Advent gevierd met vier kaarsen.

In vroeger tijden werd iedere week een kaars meer aangestoken. Zo konden zij zien dat zij steeds dichter bij lichtere tijden kwamen.
Zij geloofden dat, door steeds een kaars erbij aan te steken iedere week, de zon weer in beweging kwam na stilstand op 21 december. De warmte van de kaarsen zou voor de beweging zorgen.

Advent is een tijd van inkeer. Meestal zijn we heel druk. Tien minuten per dag stil staan. Even stil zijn in de hectiek van iedere dag. Het helpt je boven alle drukte uitgetild te worden. Richting Kerst wordt het weer lichter. Fijn om dat met meer mensen de laatste week van Advent te vieren. Geeft een gemeenschapsgevoel.

Op 16 december wordt dit gevierd in de Kapel van Nazarethklooster. Om te vieren dat het weer licht wordt op 25 december. Mooie Advent gewenst.

Zie ook de uitnodiging.

Omdat wij licht zijn. Laten we niet vergeten zelf het licht te zijn voor anderen