Monique Dhooge

Rituele Levensbegeleiding

Cirkel van het leven

Bramen augustus

Cirkel van het leven

Augustus, alweer ver in het jaar. Een mooie maand vind ik. Tussen de zomer en herfst in.
Met warme dagen, zomers. Pruimen, peren die rijp worden, bramen, de appels die steeds roder worden. Struiken en bomen die dunner worden, minder vol blad.

De natuur, wij zijn natuur. Dat vergeten we vaak. De cirkel van het leven is zo duidelijk in de natuur.

Voor ons is de dood een moeilijk onderwerp. Toch hoort het bij het leven. Net als in de natuur worden we geboren, groeien, bloeien, worden langzamer, wijzer, dat wel. Maar we sterven een keer.

De campagne “De dood, praat erover, niet eroverheen” is een paar maanden op radio en tv te horen geweest. Het is moeilijk, maar heel belangrijk om over het einde van ons leven te praten. Het wordt makkelijker als je dit vaker doet. Dat merk ik aan de mensen om me heen.

Omdat de dood bij mijn werk hoort, praat ik vaak met mensen over de dood. In het begin praatten mensen wat weifelend. Akelig, eng onderwerp. Het werd steeds makkelijker om het over de dood te hebben. Ook over hun eigen dood.

Vind je het moeilijk over de dood te praten, maar zou je graag je wensen op papier zetten? Of hierover in gesprek gaan met je naasten? Neem gerust contact met me op. Ik kan je helpen hierover het gesprek aan te gaan.

Leven en dood, zo dicht naast elkaar

Wil je meer over me weten, kijk gerust rond op mijn website en neem contact met me op.