Monique Dhooge

Rituele Levensbegeleiding

Dankbaarheid

Vanwege mijn werk kom ik veel bij mensen die 90+ zijn. Wat me opvalt is dat deze mensen heel dankbaar zijn. Ze hebben veel humor. Kijken terug op een mooi leven. Ondanks veel verdriet. Er zijn mensen die een kind verloren, faillissementen hebben meegemaakt. Iemand zelfs twee keer. Veel mensen om hen heen die weg gevallen zijn.

“Het heeft me geholpen steeds dankbaar te zijn. Tevreden met wat er is. Steeds. Al wilde ik het anders. En humor. Dat helpt ook veel.”

En toch zeggen deze mensen: “Ik heb een mooi leven gehad. En ik vind het nog steeds mooi.” Ondanks dat hun geliefden zijn overleden, men gezondheidsproblemen heeft en niet mobiel zijn. “Het heeft me geholpen steeds dankbaar te zijn. Tevreden met wat er is. Steeds. Al wilde ik het anders. En humor. Dat helpt ook veel. Niet steeds meer willen of anders willen. Wel werken, maar ook tevreden zijn.”

Ik geniet steeds weer om bij deze mensen te zijn. Van de mooie gesprekken en hun humor. Hoe zijn hun leven hebben geleefd. Ik heb het geluk dat ik vaak alleen maar hoef te zijn.