Monique Dhooge

Rituele Levensbegeleiding

Derde zondag van Advent

Derde zondag Advent 2022

De derde zondag van Advent is voorbij. Gelukkig is het nog de hele week derde week van Advent. Drie kaarsjes die branden. Vanwege twee verhuizingen (van mijn moeder en van mijn dochter) schrijf ik laat over de betekenis van het derde kaarsje in het verhaal van de vier kaarsen.

Het derde kaarsje is het kaarsje dat brandt voor de Liefde
“Ik ben de kaars van de Liefde, Ik heb de kracht niet gekregen om te blijven branden. De mensen negeren me. Ze vergeten zelfs hun naasten te beminnen. Ik had zo gehoopt dat ik mensen kon helpen om elkaar warmte te geven en te laten weten dat er altijd Iemand is die van hen houdt.

Liefde, wat is liefde? “Ze vergeten zelfs hun naasten te beminnen.” De ander zien zoals hij of zij werkelijk is. Voorbij de woorden.
Liefde en angst. Twee tegengestelden. Als we in angst zijn is het erg moeilijk liefde te voelen. De angst blokkeert ons gevoel. Angst maakt ons onzeker, ongedurig, ongeduldig. Liefde maakt ons groter, rustiger, geduldig. Brengt verbinding met de ander. Geeft een veilig gevoel voor jezelf en de ander.

Je hebt vast weleens de vraag gehoord: Wat zou liefde doen? Een goeie vraag voor deze week om onszelf te stellen als we niet weten hoe we het beste kunnen reageren op iets wat we niet zo leuk vinden.

Wat zou liefde doen?