Monique Dhooge

Rituele Levensbegeleiding

Het leven vieren

Slingers

Ieder jaar keert het weer terug. Verjaardag. Altijd leuk om te vieren. 2019 heb ik voor het laatst gevierd met mensen buiten het gezin. Leuk om dat weer eens met meer mensen te vieren. Een dag met de mensen die al jaaaaren komen en de kinderen van dichtbij. De kinderen die ver wonen weer op een andere manier.

Vieren. Het was een bijzonder levensjaar, 56 jaar. Het begon met veel moeheid. Steeds ging ik over mijn grenzen. Totdat ik werd stilgezet. Mijn lichaam wilde niets meer. Alleen in bed liggen, soms lezen, muziek luisteren. Klassiek en alsof ik op vakantie was Radio France nostalgie.

Post covid was de diagnose. Langzaamaan knapte ik op. Kan ik steeds meer en heb het mooiste werk wat er is. Dat was niet gelukt als ik niet ziek was geworden. Mensen met dementie begeleiden en mensen helpen met omgaan met het stervensproces. Maar ook met mensen het leven vieren. Iedere zondag. De zondagochtendgroep. Of een bijzondere verjaardag. Mensen begeleiden om met hun verlies en verdriet om te gaan. Mensen helpen het leven te leven zoals het nu is.

Voor mij is post covid een waarschuwing. Let op wat je doet. Ga niet verder dan je kunt. Zoals Guido Weijers in zijn oudejaarsconference aangaf: Laat iemands verwachting niet jouw verplichting zijn. Of woorden van die strekking. Ik heb deze in mijn oren geknoopt. Soms vergeet ik het even. Zet het nog net op tijd weer recht.

Het komt altijd goed. Niet zoals we het zouden willen. Het komt zoals het voor ons nodig is

Zou je graag een bijzondere levensgebeurtenis op een speciale manier willen vieren. Of zou je graag begeleid worden vanwege het einde van het leven. Neem gerust contact op. Een eerste gesprek is gratis en vrijblijvend.

Ga naar de contactpagina, 0631052510 Whatsapp of bellen, via Messenger of stuur een mailtje naar info@moniquedhoogerituelelevensbegeleiding.nl