Monique Dhooge

Rituele Levensbegeleiding

Innerlijke ruimte

Innerlijke ruimte

Je innerlijke ruimte groot houden helpt je te zijn wie je bent. Wie je in wezen bent. Door invloeden van buitenaf, zorgen, drukte, geen tijd nemen voor jezelf. Andere dingen te doen dan je eigenlijk zou willen, raakt je innerlijke ruimte kleiner. Dit raakt wie jij bent, jouw identiteit.

Innerlijke ruimte, als deze kleiner wordt, ingedeukt, dan raakt ingedeukt wie jij in wezen bent. Zie dat deukje er maar eens uit te krijgen.

Af en toe raak ik ook ingedeukt. Je kent dat vast wel.
Langzaamaan sluipt het erin dat ik veel dingen doe, ook dingen die niet nodig zijn. Zorgen voor anderen, tussendoor even dit en even dat.

En maar doorgaan. Wetend dat ik niet goed bezig ben. Dat ik vast ga lopen.
Dat kun je veranderen.

Op vakantie wordt je innerlijke ruimte ook weer groter. Je laadt op, wordt niet overspoeld door steeds zorgen.

Soms kun je niet op vakantie. Mij helpt het dan tijd te nemen voor mezelf. 25 minuten.
Bidtijd voor mij. Ik zit dan met open handen en doe ademhalingsoefeningen, later overgaand in bidden. Of je dat tot God doet, het universum, het goddelijke, jouw innerlijke kracht. Ik bid of ik open mag staan voor de tekens die gegeven worden.

Soms gaat het fout door niet te letten op wat voorbij komt. En dan niet op tijd rust te nemen, of meer te doen dan nodig. Mijn intuïtie komt weer terug, zodat ik weer weet wat nodig is en let op de tekens die me waarschuwen. Mijn deukje gaat er weer uit.

Mijn deukje gaat er weer uit