Monique Dhooge

Rituele Levensbegeleiding

Inspiratiebrief van juli 2022

Retraitedag-Sambeek

Retraite, de kracht van rituelen

Verbinding, van hart tot hart.

Retraitedag in klooster Sambeek. Wat was het bijzonder. Verbinding. Zijn wie je ten diepste bent. Tijdens het waterritueel was er emotie, voelbaar, de verbinding was voelbaar. Minuten stil, handen vast om de schaal met waterkan heen.

Het begin van weer een bijzondere bijeenkomst. Waarvan een van de deelnemers zei: deze dag herinneren we ons over 10 jaar nog.

Voor een dag uit de hectiek van het dagelijks leven, in verbinding, zijn wie we werkelijk zijn. 

Waterritueel, we schonken om de beurt water in de schaal, met een wens. We voeden elkaar, verbinding, samenvloeien. Aan het eind van de dag gaf ik het water terug aan de natuur. 

In september komt er weer een dag in het klooster.
Datum volgt snel.

Zomerzonnewende, symbool dit jaar was kracht

Zondag 19 juni hebben we de zonnewende gevierd. Om stil te staan bij een bijzonder groeimoment in de natuur en ons zelf. En om de zomer welkom te heten.

Het symbool voor deze avond was Kracht.

Kracht, we hebben het zo nodig.

Voor veel mensen is het leven een gevecht. Iedere dag opnieuw moeite met opstaan. De zenuwen al voordat men de dag begonnen is. Over doorgaan, al is het moeilijk.

Iedere dag weer kracht vinden, krijgen. Omdat het leven ondanks alle moeite toch de moeite waard is.

We luisterden naar het lied Vechter. gezongen door de Belgische presentatrice Margriet Hermans en dochter Celien.

Zonnewende geeft een bijzondere kracht. Een natuurlijke kracht. We zijn natuur, al vergeten we dat vaak. De natuur heeft ons niet nodig. Wij hebben de natuur nodig. Hard nodig.

Ik heb een verhaal verteld over Raynor Winne en haar partner Moth die ongeneeslijk ziek werd. Zij gingen wandelen, maandenlang, aan de oostkust van Engeland. Over de kliffen. Zij hadden bijzondere natuurervaringen. Door brullende zeehonden in een baai werden zij gewekt. Of tussen duizenden lieveheersbeestjes werden zij wakker. Tijdens het wandelen werd de ziekte eerst erger. Daarna is Moth genezen. Ze wonen nu in een oude ciderboerderij waar ze een zijn met de natuur. Het meest voelen ze zich thuis in de natuur. Om die reden gaan zij nog vele maanden per jaar de kustroute wandelen en zijn zij maanden van huis.

Als ritueel hebben we symbolen gezocht die ons helpen onze intentie komende maanden kracht te geven. Steentjes, hout, mos, bloem.

Het was weer een bijzondere avond. Verbinding, gemeenschapsgevoel, weer opgeladen met goede energie. Sommigen leerden weer nieuwe mensen kennen. Altijd weer fijn.

Vanaf begin september zijn er weer bijeenkomsten en een retraitedag. Data staan in een volgende inspiratiebrief.

Deze zomer ben ik niet op vakantie. Als je vragen hebt of graag begeleiding zou willen, neem gerust contact op.

Mooie zomer gewenst!