Monique Dhooge

Rituele Levensbegeleiding

Inspiratiebrief van maart 2023

bloesem nieuwsbrief maart

De lente in zicht

Ondanks natte sneeuwbuien is de lente zichtbaar. De meidoorn, wat een verrassing toen ik om een hoekje liep in Middelburg en de poort van bloesem zag. Geur uit mijn jeugd, meidoornbloesem.

Een bijzondere maand was het voor mij, februari.

·         Een viering van een 60ste verjaardag

·         Een eerste workshopdag Liefdevol Levenseinde

·         Een eerste week werken voor Home Instead.

Allemaal even mooi. Bijzondere momenten in het leven, alle drie.

De levenscirkel, ik gebruik deze vaak, iedere keer weer anders. Het is een belangrijk symbool. Vreugde en verdriet in een symbool. Leven. Het leven zoals het is.

Viering 60ste verjaardag

Een viering uit dankbaarheid. Alle genodigden zouden komen. Een enkeling was er niet vanwege griep. We hadden een persoonlijk symbool gekozen. Deze kreeg de jarige tijdens de ceremonie. De lezing, overweging, ging over ouder worden en wijsheid. Vrolijke muziek tussen de teksten door. Gedichten o.a. Tijd en de tijd van Toon Hermans. Zijn gedichten zijn zo raak. “De tijd, ik heb hem niet gezien.”

Stilstaan is zo belangrijk, om niet de tijd als zand tussen je vingers door te laten glippen.
Bijzonder en dankbaar dat ik zo’n mooie viering heb mogen doen.

Alleen met het hart kun je goed zien. Het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar

Uit de Kleine Prins

 

Liefdevol Levenseinde in Klooster Sambeek

Woensdag 22 Februari was de dagworkshop.

Met zes mensen ervaringen, gevoelens gedeeld in alle openheid. “Alleen met je hart kun je goed zien” uit de Kleine Prins. Het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar. Het was een mooie dag met gesprekken vanuit het hart. Ze hebben belangrijke informatie gekregen over deze fase en communicatie. In verbinding met elkaar.

Op woensdag 29 maart is er weer een dag Liefdevol Levenseinde. Voor meer informatie klik je op de link dagworkshop.

 

Eerste week werken voor Home Instead

Het is fijn voor deze organisatie te werken. Fijne collega’s. Mensen met dementie begeleiden in hun dagelijks leven. Ik had gewild dat mijn moeder deze zorg had kunnen krijgen toen ze het moeilijker had en nog thuis woonde. Het is goed dat deze zorg er is. Dementie is zo verwarrend en ook beangstigend. Voor de mensen zelf en hun naasten. Wat is het fijn dat er in deze tijd goede zorg is voor mensen met dementie. Bijna geen gesloten afdelingen meer. Er wordt gekeken naar de mens. Niet naar wat mensen anders doen of niet meer kunnen. Ook bij deze zorg is het weer duidelijk dat je alleen met het hart goed kunt zien.

Lees ook de blog Liefdevol Levenseinde.