Monique Dhooge

Rituele Levensbegeleiding

Inspiratiebrief van november 2022

De Krim Elsendorp

Liefdevol levenseinde. Levens- en stervenswijsheid

Het jaar 2022 is een bijzonder jaar voor me geweest. Zo bijna aan het einde kan ik dit wel zeggen. In januari heb ik corona gehad. Flink ziek, hoge koorts. Na 5 dagen toch maar aan het werk thuis. Want bijna alle collega’s waren ziek. Ik niet zo erg meer. Ging net. Beginnen met vier uur. De volgende dag acht uur. Want ach, het gaat nog wel. Thuis, dat scheelde dan weer. En zo kabbelde ik maanden voort. Totdat eind mei mijn artrose op begon te spelen. In juni zo erg dat ik niet naar kantoor kon en eigenlijk gewoon niet kon werken. Ik kreeg de diagnose post covid. Dit is het begin van mooie ervaringen voor mij. Klinkt raar. Het brengt mij veel moois, ondanks dat ik beperkt lijk.

Beperkt is maar hoe je het ziet. Ik voel me vrij, ondanks dat ik tussendoor rust  neem. Twee dagen voor een trainingsdag en een dag daarna vrij inplan. Wat het mij heeft gebracht is wat ik drie jaar geleden al wenste. Mensen begeleiden met mooie en minder mooie en verdrietige levensgebeurtenissen. Vieren van het leven, een speciale verjaardag bijvoorbeeld.

Vanaf januari ga ik trainingen Liefdevol levenseinde geven vanuit stichting Rituals to root. Deze geef ik in Zuid-Oost Brabant. Mijn collega belde om eens te sparren over de vieringen die ze voorbij zag komen op social media. Met name de seizoensvieringen. Zij heeft de stichting opgericht. Net voor corona had ik een training gevolgd bij haar en wat leek het me geweldig als ik dit zou kunnen doen. We hadden het over die dag. Ze vroeg of ik interesse had om de trainingen te gaan geven. Heel graag. Twee dagen later volgde ik een verdiepingscursus. Anderhalve week later weer. Vorige week zaterdag een stagedag gevolgd. Dat allemaal op een bijzondere plek in Almere. Het is allemaal gelukt.

Vaak maken stervenden in de laatste levensfase een spirituele ontwikkeling door. Er verandert veel als de zon laag staat omdat er een ander licht op alles schijnt. De avondzon met de rode gloed voegt bewustzijn en warmte

De trainingen zijn bedoeld voor naasten. Op dit moment vooral gevolgd door hospicemedewerkers, verpleegkundigen en een enkele arts. Als je mensen kent die hulp nodig hebben of je hebt zelf interesse hierin, laat het gerust weten. De data van training volgen in december.
Het is zo belangrijk te weten hoe je in de laatste levensfase bij iemand kunt zijn. Wat er gebeurt in de laatste fase lichamelijk en geestelijk. Hoe je bij iemand kunt zijn, alleen maar zijn. Dat is het belangrijkst.

In december en januari horen jullie meer hierover.

Afscheid nemen is niet loslaten. Het is anders vasthouden