Zondagochtendviering
Inmiddels is het alweer herfst. Voor velen straks weer herfstvakantie. Wat zijn de weken omgevlogen. Veel mooie, warme dagen.
Een echte zomer waarin we veel buiten konden zitten. Overdag en in de avond. Helaas wel erg droog, zodat er al veel vruchten van de bomen zijn gevallen. Wat liggen er een berg eikeltjes onder de eikenbomen. Nog niet volgroeid.
Het is frisser. Het is herfst. Het wordt weer eerder donker. Voor veel mensen een moeilijke tijd. Nu nog meer vanwege hoge energiekosten, duurdere boodschappen, oorlog dichterbij. Voor veel mensen is het chaos. Belangrijk om naar elkaar om te kijken.
Een jaar geleden is er een mooie groep ontstaan, de zondagochtendgroep. We vieren bijna iedere zondag het leven samen. Mocht je behoefte hebben bij onze zondagochtendviering te
zijn, voel je welkom.
Bijna iedere zondag komen we bij elkaar in Gemert-Bakel. Om 11.00 uur. We vinden
gemeenschapsgevoel belangrijk. Een universele religie noemt men ook wel wat ik uitdraag. We beginnen met een ceremonie als ik voorga. We praten met elkaar over het leven. Wat komen we tegen. Wat is moeilijk. Waar worden we blij van. We zijn bij elkaar met veel lol en af en toe een traan.
Het is op verschillende plaatsen in Gemert-Bakel. Als je er een keer bij wilt zijn, neem gerust contact op.
Omgaan met verlies
Omgaan met verlies is moeilijk. Soms heb je hulp nodig, weet je even niet hoe verder. Kennis maakt het gemakkelijker om te gaan met verlies. Kennis hoe verder te gaan als een geliefd mens is overleden.
Je hebt rouwfasen. Deze lopen vaak door elkaar. Volgen elkaar niet altijd op. Rouw is altijd verschillend. Ieder mens heeft vier rouwtaken na verlies geeft Manu Keirse aan. Manu Keirse is expert in rouw en verlies, hij is klinisch psycholoog, verbonden aan de universiteit van Leuven. Hij is heel vaak in Nederland om lezingen te geven. Ik volg trainingen en webinars bij Carend, waar ook Manu Keirse aan is verbonden.
Vier taken omgaan met verlies
- Onder ogen zien.
- Ervaren van pijn, van verlies.
- Je aanpassen aan de wereld zonder jouw dierbare, of na het verlies van gezondheid, werk bijvoorbeeld.
- Niet vergeten, niet loslaten, maar anders vasthouden.
Wat is het moeilijk om pijn te voelen. Het verdriet, sombere gevoel, het rare akelige gevoel. Niet te vluchten in gezelschap, drukte.
Vaak worden nog antidepressiva voorgeschreven. Wordt er niet gedacht aan om te leren omgaan met verlies. Door antidepressiva ga je weer door met leven. Maar het leven zonder jouw geliefd mens is anders geworden. Een nieuwe weg.
Door je rotgevoel, het missen aan te kijken, te voelen, hiermee om te gaan krijg jij weer leven.
Omgaan met verlies en rituelen
Rituelen geven kracht. Ze helpen je omgaan met moeilijkheden in het leven. Ze helpen je om te gaan met rouw en verlies.
Wat voor rituelen kun je doen?
- Een brief schrijven naar jouw dierbare.
- Tijd nemen om te praten met jouw dierbare.
- Een altaartje maken met kaarsjes, foto’s, dierbare spullen.
- Een herinnerdoosje of mapje maken en deze openen als je verdriet voelt.
- De verjaardag van jullie dierbare samenzijn met herinneringen ophalen.
Het is belangrijk je leven weer langzaamaan op te pakken. Voor jezelf zorgen is belangrijk en heel moeilijk. Het begint al met de dag beginnen, opstaan. Je kunt er een ritueel van maken. Op tijd opstaan. Kaarsje aansteken, een tekst die jou aanspreekt lezen, ontbijten.
Ochtendrituelen zijn belangrijk in moeilijke tijden. Ze helpen je de dag goed te beginnen.
Als je hier graag hulp bij krijgt of als je kracht wilt krijgen door een voor jou persoonlijk symbool te gebruiken, neem gerust contact op. We vinden samen een passend ritueel.