Monique Dhooge

Rituele Levensbegeleiding

Leven in het moment

Monique Dhooge

Het is voor mij een mooi begin van de zomer geweest. Op zaterdag 17 juni de workshopdag Liefdevol Levenseinde.
De volgende dag, zondag 18 juni de zomerzonnewende in de avond. Ondanks dat het vaderdag was, waren we met twintig mensen om de zomer te vieren. Het waren weer bijzondere bijeenkomsten.

Rituelen, ze halen je voor even uit het dagelijks leven. Als je iedere dag een ritueel doet, word je iedere dag uit het dagelijks leven gehaald. Dat is heel fijn als je een druk leven hebt. Als je het leven chaos vindt. Als je in onzekerheid leeft. Of als je het moeilijk vindt om de dag te beginnen.

Dat is wat ik veel hoor, chaos. Het kabinet dat maandag gevallen is, dat maakt dat nog meer mensen het leven onzeker vinden. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik dit niet zo voel. Ik weet dat het er is. Dat er zoveel gebeurt dat het leven niet te volgen kan zijn. Ik plan niet te veel op een dag. Mijn werkplanning is met veel pauze ertussen meestal. Om niet steeds door te gaan. Om stil te kunnen staan. Om in het moment te zijn. Want in het moment is er geen gisteren, geen toekomst, geen chaos. Daar is alleen maar Zijn.

Vakantie is ook zo’n moment waarin de sleur doorbroken wordt. Een andere plek. Je hoeft niet op de tijd te letten. Gewoon alleen maar zijn. Met weer andere rituelen, vaak dezelfde als de jaren ervoor. Een tijd waarin de chaos en onzekerheid niet steeds voelbaar zijn. Waarin tijd niet belangrijk is. De zomer heeft dat al in zich. De warmte. Het is lang licht. Je komt gemakkelijker samen, buiten. Je let niet altijd op de tijd.

Ik wens jullie een mooie zomer.

Als je in het moment bent is er niets anders dan dat moment. Geen chaos, geen onzekerheid. Geen toekomst, geen verleden. Alleen nu

Lees ook:
Blog Liefdevol Levenseinde zaterdag 17 juni 2023;
Blog zomerzonnewende zondagavond 18 juni  2023;
Blog over dementie. Het komt zoals het komt.

In september wordt er weer een dag Liefdevol Levenseinde georganiseerd in Gemert. Datum volgt.

Wil je meer weten, neem gerust contact op. Een eerste gesprek is gratis en vrijblijvend.

Ga naar de contactpagina, 0631052510 Whatsapp of bellen, via Messenger of stuur een mailtje naar info@moniquedhoogerituelelevensbegeleiding.nl