Monique Dhooge

Rituele Levensbegeleiding

Rituele begeleiding

Belangrijke momenten in het leven aandacht geven. Dit kan door samen een ritueel uit te voeren.

Geboorte, liefde, huwelijk, een jubileum, afscheid. Door een ceremonie met een ritueel markeer je een belangrijk levensmoment.

Een ritueel is een handeling en kan je helpen rust te vinden in het dagelijks leven. Een persoonlijk ritueel helpt je iedere dag even stil te staan.

Rituelen bij afscheid

De ziekenzalving wordt steeds minder gedaan. En het is toch zo’n belangrijk moment. Het is duidelijk dat je afscheid neemt van het leven. Je krijgt kracht om de laatste reis te maken. Als naaste geeft het je kracht verder te gaan zonder jouw dierbare.

Dat is het mooie van een ritueel. Een afscheidsritueel geeft je ook deze kracht.

Een ritueel bij afscheid kan heel eenvoudig zijn. Maar ook heel persoonlijk. Een persoonlijk afscheid groeit, dat is niet snel bedacht. Samen met jullie groeit er een mooi ritueel. Voor om het bed, voor iedere plek denkbaar waar jullie van elkaar afscheid willen nemen.

Lichter leven

Wat kan het leven moeilijk zijn. Zeker op dit moment. Pandemie, weer een virus, oorlog dichtbij. Er wordt gepraat over tekorten op alle gebied. En alles wordt zo duur. Het leven was al zo snel en chaotisch. De onzekerheid was al groot voor veel mensen. Nu lijkt het nog onzekerder te worden. Hoe ga je hiermee om?

Je gedachten veranderen. Ook jij kunt dit leren. Wat was ik vroeger zwaar op de hand. Beren op de weg. Overal en bij alles. Als dit, als dat. Wat als dit mislukt? Wat als dit LUKT? De beren zijn inmiddels knuffelberen geworden voor mij. Natuurlijk denk ik ook wel eens Wat als. Maar al snel weet ik dat dit niet helpt en ook niet waar is.

Het leven is een mysterie

Het leven, we hebben het gekregen. Het is niet altijd gemakkelijk, maar het hoeft niet altijd zo moeilijk te zijn als het lijkt.

Voor mij is het leven een wonder, magisch. Ondanks dat ik met verliezen te maken heb gehad en ook nog steeds te maken heb. De cirkel van het leven. Nieuw leven en de dood. Onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er wordt ook wel gezegd: zonder donker geen licht.

Hier zal ik steeds meer over schrijven. Over de wonderen die ik heb meegemaakt. Geen beeld dat huilt of wonderbaarlijke genezing. Nee, wonderen die gewoon ontstaan in het leven. Door vertrouwen te hebben en los te laten. Geen controle te willen over mijn leven.  Houd mijn blogs in de gaten.

Rituelen, ze halen je voor even uit de hectiek van het dagelijks leven