Monique Dhooge

Rituele Levensbegeleiding

Stervensbegeleiding

Waar kan ik je bijstaan in de laatste levensfase?

Ik breng rust in het laatste stukje van je leven.

Voor naasten ben ik een tolk om jouw geliefd medemens in de laatste levensfase te kunnen begrijpen. Mijn zorg is geestelijke, spirituele zorg.

Wat is het moeilijk als je zo ver bent, dat je weet dat je de laatste reis gaat maken, maar het gevoel hebt dat je omgeving nog niet klaar is.

Echt contact hebben, van hart tot hart zoals dat zo mooi wordt genoemd. Maskers af, gewoon bij elkaar zijn, dat is het belangrijkst. Dat is vaak moeilijk, we zijn dit niet gewend. Zorgen zit in ons. Zitten zo samen, dat doen we niet vaak. En toch is dat belangrijk. Belangrijker dan de bloemen verschikken. Dat pluisje weghalen. Vlekken verwijderen, de vloer schoonmaken. Echt samen zijn. Zodat je kunt begrijpen dat de tijd is aangebroken om afscheid te nemen. Om de tekens te begrijpen die jouw geliefde naaste jou vertelt. Dat hij of zij heeft gedroomd te laat te zijn gekomen op het feest. Dat de computer onklaar is gemaakt. De plattegronden niet te vinden zijn. Dat de koffer gepakt moet worden om op reis te gaan, al kan dat helemaal niet meer. Dat klinkt raar, maar veel mensen krijgen dezelfde beelden, dromen in deze fase. Het zijn ook tekens. Het is zo kostbaar dan samen te zijn. Heel moeilijk niet in onze denkwereld te schieten. Maar op een andere manier hierover met elkaar te praten. Dat is mijn ondersteuning.

Voorbij de woorden samen zijn