Monique Dhooge

Rituele Levensbegeleiding

De kracht van rituelen

Rituelen

De feestdagen weer voorbij. Vorig jaar zat ik in een ritme, met collega’s, vast werk. Af en toe naar kantoor. Best een vast patroon. Dit jaar begint heel anders. Nog opletten wat betreft rust inlassen vanwege post-covid. Geen vast patroon meer wat werk betreft. Wel gewerkt, toch anders, omdat het kerstvakantie is. Niet iedereen is bereikbaar. Afspraken lopen anders. Dat maakt het onrustig voor mij. Terwijl ik aardig flexibel ben. Ook vrijetijdsdingen gedaan vanwege de vakantie. Nadat de vakantie voorbij was, werd een ritme toch lastig merkte ik. Vroeg opstaan alleen al.

Deze week weer ritme gebracht. Vaste tijd opstaan. Beginnen met ritueel en intentie. Dat past me beter. Wordt daar rustiger van.

Rituelen tillen je uit de hectiek van alledag. Je komt in een andere bewustzijnslaag. De laag waar je niet komt als je steeds doorgaat.
De laag waar je antwoorden zijn. De antwoorden die komen als je in stilte bent, stilstaat. Het draagt me door de dag.

Zonder rituelen dacht ik het ook wel te redden. Had daar toch echt niet de tijd voor, vond ik. Nu weet ik dat het toch echt nodig is. Dat de tijd ervoor nemen heel belangrijk is.

Grote leiders nemen de tijd voor een ritueel en intentie om de dag te beginnen las ik laatst. Bijvoorbeeld Barack Obama, Nelson Mandela. Om je niet af te laten leiden door oppervlakkige zaken, maar om focus te houden op wat belangrijk is in het leven. Belangrijk je even uit de hectiek te laten tillen iedere dag.

Wil je graag een ritueel gebruiken, maar weet je niet hoe te beginnen? Neem gerust contact op. Dan kijken we samen wat bij jou past. Een eerste gesprek is gratis en vrijblijvend.