Monique Dhooge

Rituele Levensbegeleiding

Leven, sterven en geboren worden

Wat ben ik blij met mijn vak als ritueelbegeleider. Afscheid en begin van het leven, doorgeven van transformatie aan je volgende generatie. Ik heb het allemaal mee mogen maken afgelopen weekend.

Zaterdag was de laatste hele dag Liefdevol Levenseinde. Wat was het weer een bijzondere bijeenkomst. Veel ervaringen zijn uitgewisseld. Dat kon, omdat we met vieren waren. Een kleine intieme bijeenkomst waarin we konden delen wat we mee hebben gemaakt met onze dierbaren in de laatste levensfase en rondom het, soms ook, plotseling overlijden van onze dierbaren.

Zondag rondde Noortje Buiting haar stage af in haar theaterwerkplaats Roest. Met een baarmoederritueel. Wat ben ik blij dat ze mij heeft gekozen om haar stage af te ronden. Zo mooi om mensen te begeleiden in hun stage voor de opleiding bij Het Moment. Je raakt weer geïnspireerd. Tenminste, ik wel.

Leven, sterven en geboren worden. Het was een bijzonder weekend. Mooi om de week uit te luiden en bijzonder om zo de nieuwe week in te gaan.

Een baarmoederritueel, jee, kan ik dat wel begeleiden? Niet zo moeilijk doen, dacht ik bij mezelf. Iedere ceremonie heeft dezelfde niveaus, onderdelen. Maar ik als noord-west Europese ritueelbegeleider, kan ik sjamanistische rituelen begeleiden? Ja, dat had ik al eerder gedaan. Ik vind het inspirerend. En we leren ook weer veel van andere culturen. Ik vind het interessant.

En interessant en bijzonder was het. De ontvangst was super, de aankleding van de theaterwerkplaats was sfeervol, heel mooi aangekleed. En Noortje ging ons voor alsof ze dit al jaren deed. Zij is geslaagd wat haar stage betreft. En wij als vrouwen vonden het ook heel geslaagd.

Een baarmoederritueel. Het heeft me weer inzichten gebracht. Het heeft me laten zien dat ik op mijn lichaam kan vertrouwen. Dat mijn intuïtie wat mijn lichaam betreft me nooit in de steek heeft gelaten. Ook dat ik het anders doe dan de generaties vrouwen uit mijn familie Mijn moeder zei dat vaker tegen me. “Jij doet de dingen die ik had willen doen, maar ik durfde het nooit.” Het voorgaan. Het overal in mijn eentje op afstappend, het ondernemende.

Leven, sterven en geboren worden. Het was een bijzonder weekend. Mooi om de week uit te luiden en bijzonder om zo de nieuwe week in te gaan.

Ritueelbegeleiding. Wat heb ik toch een mooi vak

.